Klavertje Twee

Schets: Jan Hol

 

Er is iets grondig mis in ons land. En dat zeg ik zonder enig sarcasme of cynisme.

Er is écht iets grondig mis.

Op social media zie ik Lisa Westerveld, politica van Groen Links, de cerebrale diarree van een niet nader te benoemen ‘wetenschapsjournalist’ aanprijzen als ‘nuttig’ en ‘inzichtgevend’. De man die wetenschap verwart met het knippen in grafiekjes en het overnemen van conclusies uit abstracts. Twee holle vaten die elkaar vullen met intellectuele leegte. Je houdt je hart vast als dergelijke politica zich met beleid gaan bemoeien. De burger is de afgelopen jaren wel genoeg gestraft, dunkt me.

Een tijdje geleden zag ik ene huisarts Tim de werking van het immuunsysteem uitleggen aan de hand van speelgoedsoldaatjes met plastic zwaardjes, die in een animatie over het scherm marcheren. En daarmee de illusie wilde wekken dat hij de werking van het immuunsysteem ten volle begrijpt. Zijn ‘immunologie voor dummies’ werd massaal gedeeld door de intellectuele elite en door vele politici, waaronder ook deze Lisa Westerveld. Zo zien zij de wereld graag. Complexe zaken tot in het extreme versimpeld en doorgekookt in hapklare brokken. Wetenschapspuree die zo dun is dat het zonder moeite door het rietje van hun beperkte intellect naar binnen kan worden geslobberd. Zonder verwondering en zonder twijfel. Zij weten en kunnen alles. Dit is de illusie waarin ze willen leven: de waangedachte dat ze complexe materie ten volle begrijpen, en hier naar hartenlust mee kunnen experimenteren. Dunning-Kruger in optima forma.

Kan het nog gekker? Ja hoor. Een andere politicus, Tjeerd de Groot, kan het. Volgens hem worden de zomers steeds natter en steeds droger. Nee, niet de ene zomer steeds droger en de andere steeds natter. De zomers worden steeds natter én steeds droger.[1] Verder spreekt hij over wormen die onder ‘permanente stress’ moeten leven, omdat ze met enige regelmaat zure mest op hun kop krijgen.[2] En door die stress, zo zegt Tjeerd, neuken die wormen zich helemaal suf en daarom stikt het van de wormen onder de graszoden. Ik vraag me dan onmiddellijk af hoeveel zenuwcellen een worm heeft, en of de worm een zenuwstelsel heeft dat complex genoeg is om een vorm van bewustzijn te ervaren, dat hem in staat stelt om die vermeende ‘stress’ te ondervinden. En terwijl ik dit schrijf borrelt de vraag in mij op of die wormen van Tjeerd wellicht meer hersencellen hebben dan diegene die denkt dat ze last van stress hebben. Wellicht kan die vraag beantwoord worden door een giertank zo’n tien kuub mest in de fractiekamer van D66 te laten sproeien. Ontstaat er enige stress, dan is het mijn voorzichtige inschatting dat er een hogere levensvorm aanwezig is dan de worm. Die mest kan verder ook helemaal geen kwaad, want het is sowieso de hoogste tijd om de fractiekamer van D66 eens grondig uit te mesten. Te veel stront. Te veel stress. En veel te veel wormen onder het tapijt. Met in de bovenkamer te veel stof én te veel water.

Ik heb het me al vaker vertwijfeld afgevraagd, maar hoe is het in vredesnaam mogelijk dat het intellectuele afvalputje van onze maatschappij zich midden in de Tweede Kamer bevindt, en verstopt dreigt te raken met deze glibberige cerebrale drab van deze mensen? Is dit een symptoom van een zieke samenleving? Is het het gevolg van het wanstaltige niveau van het onderwijs op onze hogescholen en universiteiten, waar stelselmatig de vergissing gemaakt wordt dat het lezen van slechte readers en het maken van oude tentamens iets te maken hebben met een academisch denkniveau? Kunnen we de hoorcolleges niet beter in de kroeg geven, waar zoveel gezopen wordt dat deze mensen in ieder geval een goed excuus hebben voor alle onzin die ze uitkramen? En is het niet beter om de werkcolleges naar de diverse studentensociëteiten te verplaatsen, omdat daar tenminste nog wel hard gepeesd wordt?

Hebben we gewoon te veel ‘opleidingen’ die eindigen op ‘kunde’, bij wijze van morbide grap? Is dat de parodie van het hoger onderwijs? Waarbij deze opleidingen eigenlijk zouden moeten leiden tot de titel ‘doctorandus in de weetnietkunde’, voorbestemd voor een carrière als poeppraatjesmaker in een bestuursfunctie of in de politiek? Of kan ik hier beter de Engelse naam voor de beoogde titels gebruiken, zoals dat in de moderne tijd gebruikelijk is? Wat zou die titel dan moeten zijn? ‘Master of Bullshit Administration (MBA)?’ Of toch gewoon ‘Wurm of Science’? Te veel stront, van een hele speciale soort, geproduceerd door ons moderne onderwijs: Bullshit.[3] [4] Met als gevolg Bullshit Jobs.[5] [6] Beide boeken geven een goede verklaring voor het feit dat onze elite zich graag als intellectueel voordoet, maar ondertussen alleen maar bullshit produceert.

“Ze hebben zich dom geleerd”, zei Gideon van Meijeren. Ik had hem bijna geloofd. Bijna.

Totdat ik van het bestaan van Jesse Klaver op de hoogte werd gebracht.

Klavertje Twee

Jesse werd op 1 mei 1986 in Roosendaal geboren uit een Nederlandse moeder van Indische afkomst, en een Marokkaanse vader. Geboren op 1 mei, de Dag van de Arbeid. En nu gaat de partij van Klaver, Groen Links, samen met de Partij van de Arbeid meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Jesse en arbeid, een weinig gelukkige combinatie, want Jesse heeft in zijn leven nog geen dag echt gewerkt.

De geschiedenis heeft soms een morbide gevoel voor humor.

Want wat Jesse en zijn Groene Khmer ook uitvreten, werken is niet de juiste omschrijving van het proces. En dat terwijl Jesse nog wel een praktische opleiding heeft genoten. Hij was ‘praktisch student’ aan het VMBO. Daar is echt helemaal niets mis mee, en daar zit geen greintje sarcasme bij, mits er dan praktisch ook iets gebeurt. Maar dat gebeurde niet. De opleiding viel waarschijnlijk als zaad op het zachte pluche, daar waar Jesse zijn lichtgetinte billetjes steeds opnieuw wist te plakken. Jesse, een van de meest succesvolle plucheplakkers in de Tweede Kamer.

Nee, Jesse had andere ambities. Hij wilde minister-president worden. En dat wist hij al heel vroeg. En om dat te bereiken wilde hij naar de opleiding Social Works van Avans. Maar daarvoor had hij niet de vereiste opleiding, want daar mag je met een VMBO-diploma niet naar toe. Daar wist Jesse echter wel wat op. Hij ritselde een getuigschrift en dus veranderde zijn status van ‘niet-toelaatbaar’ naar ‘toelaatbaar’.[7] Het was er toen al, de zelfingenomenheid, de retoriek en de opgestroopte mouwtjes. En de leugentjes om bestwil. Want was zijn jeugd wel zo zwaar, als hij bij herhaling trots laat weten, en was de armoede waarin hij opgroeide wel zo groot? Of is het dat Jesse Klaver niet spijkerhard liegt, maar is zijn waarheid gewoon wat elastisch?[8] Soms zo elastisch dat de rek eruit is, en het elastiekje van zijn zorgvuldig ingestudeerde ‘werkelijkheid’ alsnog knapt? Want opeens heeft Jesse een zusje, en nog wel een arts op de COVID-afdeling.

Echt waar, Jesse? Je was toch enig kind?[9]

Tussen 2006 en 2009 was hij lid van het bestuur van DWARS, de jongerenorganisatie van Groen Links, eerst als duovoorzitter, maar al snel als ‘alleenheerser’. Zoals het een partij betaamt die afstamt van de marxistische-leninistische georiënteerde Communistische Partij Nederland. U weet wel: hardcore socialisme. ‘Arbeiders aller landen, verenigt u’. Arbeiders aller landen, deel met elkaar de armoede, de onderdrukking en het geweld, die uw glorieuze leiders u brengen. Want ook Jesse is niet vies van een beetje geweld, censuur en repressie. Zijn idool is namelijk Justin Trudeau. U weet wel: de man die vreedzaam protesterende en toeterende truckers ‘zijn’ stad uit liet ranselen door de oproerpolitie en het leger, ‘wettelijk’ gedekt door het in werking stellen van de ‘Emergency Act’, een wet die daar nooit voor bedoeld was.[10] Die vreedzame protestleiders op liet pakken, vast liet zetten en hun bankrekeningen blokkeerde.[11] Ja, die Justin Trudeau. Kijk en zoek de verschillen: een glad smoeltje, omrand door spontane en een tikje wilde krulletjes, de mouwtjes nonchalant opgestroopt. En gladde nietszeggende praatjes. Heel veel gladde praatjes.

Maar de overeenkomsten met Justin Trudeau zijn er niet alleen qua uiterlijk: zo wilde Jesse dat de PVV en Forum van Democratie geen vertrouwelijke informatie zouden krijgen over de situatie in Oekraïne. Want die mocht volgens Jesse niet in ‘Russische handen vallen’. Het gaat hier om democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, maar daar heeft Jesse maling aan.[12] Jesse bepaalt wel wie het recht heeft op informatie, en welke politieke partij wel of niet gebruik mag maken van haar democratische verworvenheden, die haar verleend worden door de rechtmatige kiezer. Jesse heeft de boodschap van zijn voorgangers goed begrepen: politieke opponenten kun je maar het beste verbieden, en het zwijgen opleggen. En als er te veel van zijn, is er altijd nog de mogelijkheid van het verbannen naar de Goelag. Wellicht komen die ‘contacten met Rusland’ van Thierry Baudet dan toch nog van pas. En dan is de vermeende connectie van Forum voor Democratie met Poetin ook nog een beschuldiging die in het luchtledige is blijven hangen, want ik heb hiervoor nog geen enkel bewijs gezien van Klavertje Twee. Bij mijn weten zijn er meer mensen die kritisch zijn over de proxy-oorlog in Oekraïne, en zich wel willen verdiepen in de geschiedenis en aanloop er naar toe, zonder uit het oog te verliezen wat voor man Poetin is. Want het is bepaald niet zo dat Rusland de grenzen van de NAVO heeft opgezocht in pakweg de afgelopen 30 jaar.[13] En het is niet zo dat Poetin het ‘Vrije Westen’ niet heeft gewaarschuwd voor de consequenties van haar roekeloze expansiedrift.[14] Maar de arrogante en zelfingenomen Westerse mogendheden negeerden alles wat Poetin zei en wilde, omdat ze zich oppermachtig en onoverwinnelijk achten. Waar het Oekraïense volk nu letterlijk zwaar voor mag bloeden.

Ik ben toch werkelijk heel benieuwd wat de V.S. en de NAVO er van zouden vinden als Poetin, Xi Jin Ping en Droupadi Murmu samen een nieuw defensiepact zouden sluiten, en Mexico zou – als ‘soevereine staat’ – besluiten om lid te worden, om daarna dicht tegen de landsgrenzen met de V.S. een enorme verdedigingswal te bouwen die bemand gaat worden door een grote Russisch/Chinese ‘verdedigingsmacht.’ Ik ben zeer benieuwd of de V.S. dat zou tolereren, onder het motto dat Mexico zelf mag weten met wie ze verdragen sluiten, en dat zij daar niks mee te maken hebben. Wellicht is dat nog iets om over na te denken voor de blinde oorloghitsers van D66, VVD en Groen Links. Waarvan de leden bestaan uit de nieuwe homo bureaucraticus, lijdend aan een ernstige vorm van Microsoft’s excellitis: over fakkels en stikstof jammerende en drammende, tot op het bot verwende sneeuwvlokjes m/v/weetniettkutoftwijfelpiemel (WNKOTP). Die met hun platte ambtenarenkonten nog nooit een geweer hebben vastgehouden, nog nooit een kogel hebben afgevuurd op een ander mens, nog nooit de geur van een rottend lijk hebben geroken, en nog nooit de aanblik van een uiteengereten mens hebben aanschouwd.

Waarmee we terug zijn bij Klavertje Twee. Want Jesse is er van overtuigd dat de retoriek van het Forum voor Democratie alleen maar kan eindigen in geweld.[15] En daarmee plaatsen zij zich buiten de rechtsstaat.[16] Aldus Jesse. En het moet gezegd: met het zichzelf buiten de rechtsstaat plaatsen heeft Groen Links wel enige ervaring. Want wie is ook alweer de man achter de onemanshow van Jesse Klaver? Jawel, dat is Wijnand Duyvendak. De grote man achter de schermen bij Groen Links, en de strateeg die de verkiezingscampagnes van Groen Links uitstippelt en leidt. De man die in 2008 uit de Tweede Kamer moest verdwijnen wegens zijn dubieuze verleden in de kraakbeweging en in de actiegroep ‘Onkruit’. Die zo onhandig was om zelf een boek te schrijven, waarin hij zijn twijfelachtige verleden uit de doeken deed. En naar aanleiding van zijn boek bleek dat hij betrokken was bij een inbraak in het ministerie en het onthullen van privéadressen van topambtenaren.[17] In het krakersblad ‘Bluf!” waarvan Duyvendak de redacteur was, werd een lijst van namen, adressen en telefoonnummers van topambtenaren gepubliceerd, vergezeld gaande met de tekst: ‘Inbreken kan iedereen’ en de oproep om de rust van ‘deze onruststokers’ te verstoren.[18] Met als gevolg dat de ‘kameraden’ van Duyvendak brand probeerden te stichten bij een van hen.[19]

Maar Jesse Klaver heeft hier allemaal geen moeite mee. Hij kent Duyvendak al sinds 2008, en het klikte zo lekker, zowel politiek als ook persoonlijk. En dan doen democratie ondermijnende activiteiten niet meer ter zake. Zo lang het maar voor de ‘goede zaak’ is. En wat de goede zaak is, dat bepaalt de Jesse Klaver. En hij alleen. Niet de PVV en FvD. Die niet.

Ik geef u de definitie van fascisme:

“Fascisme is een extreem-rechtse, autoritaire, ultranationalistische politieke ideologie en beweging, gekenmerkt door een dictatoriale leider, gecentraliseerde autocratie, militarisme, gedwongen onderdrukking van oppositie, geloof in een natuurlijke sociale hiërarchie, ondergeschiktheid van individuele belangen voor het vermeende welzijn van de natie en het ras, en sterke regulering van de samenleving en de economie.”

Vervang ‘ultranationalistisch’ door ‘ultra-europaïstisch’, en ‘extreem-rechtse’ door ‘extreem-linkse’, en u heeft de linkshandige fascistische kliek die zich Groen Links noemt. Want ook Jesse en zijn kameraden achten hun doelen heilig, evenals de middelen om ze te bereiken. Ook Jesse en zijn Groene Khmer achten hun overtuigingen moreel superieur en boven iedere twijfel verheven. Ook Jesse en zijn linkshandige fascistische kameradski streven naar onderdrukking en uitsluiting van hun rechtmatig gekozen politieke opponenten. Ook Jesse en zijn kompanen pleitten hartstochtelijk voor een vernietigende oorlog in Oekraïne. En ik hoef u niets uit te leggen over de ‘sterke regulering van de samenleving en de economie’, die Jesse en zijn vrienden nastreven, bij het realiseren van hun groene Dystopia.

Dit is de Jesse Klaver, die nu samen met Attje Kuiken de provinciale verkiezingen in gaat. Attje Kuiken, de Robin No Good van de PvdA, stelend van de armen en verdelend onder de rijken. Want was er niet een motie van de VVD, waarin de Tweede Kamer zich uitsprak tegen een salarisverhoging van 1800 euro van Fransje Nooitgenoeg?[20] Per maand welteverstaan. Op zijn toch al weinig bescheiden inkomen van enkele tienduizenden euro’s. Zeker; ook per maand. De motie werd aangenomen, maar de PvdA stemde tegen. Attje Anderhalf deed het. Zonder blikken of blozen. En Fransje Nooitgenoeg knorde van tevredenheid. En om het domme stemvee te paaien, is het minimumloon in 2023 verhoogd met maar liefst 8,05%. Dat wil zeggen, van zo’n € 11,26 per uur naar wel € 12,40. Op een dag wel € 8,22 meer verdiend. In een week, bij een 36-urige werkweek, wel € 41,10 en per maand wel € 178,20.[21] Bruto, dat wel. Een paar armzalige aalmoezen, door de politieke elite uitgedeeld aan het domme volk om hen gunstig te stemmen, en het volk straks na de verkiezingen dubbel en dwars bestolen wordt door diezelfde elite, omdat zij haar stikstof- en CO2-vrije Utopia wil realiseren.[22] Want dat mag wat kosten.[23]

En ook Jesse houdt wel van een beetje list & bedrog. De Jesse Klaver die zich even niet realiseerde dat de opname na een interview nog doorliep en het stikstofadvies van Johan Remkes snel even door de Tweede Kamer wilde jassen: ‘Strik eromheen als kabinet, niet tot 14 oktober wachten nu iedereen enthousiast is. Extra ministerraad doen, advies aftikken en gaan!’ Want anders zouden die boeren, u weet wel, die van de zure mest, wel eens het rapport kunnen gaan lezen – tussen het mest uitrijden door – en er achter komen wat er werkelijk in staat: “Dan gaat iedereen weer naar kijken, dan gaan er weer protesten komen als ze echt zien wat er in staat. Alles waar ze boos over waren blijft gewoon.”[24] Het is de zure politieke bullshit die Groen Links heet. Met als gevolg wormen, overal wormen. Met charmante krulletjes en opgekrulde mouwtjes. Die de boer en de burger suf verneuken waar ze bij staan.

Het intellectuele afvoerputje dat in het midden van de Tweede Kamer gelegen is, zit al zo lang verstopt dat het overgrote deel van de erboven gelegen Tweede Kamer veranderd is in een enorme politieke beerput. Die door de netwerkcorruptie, achterkamertjespolitiek en hypocrisie zo hard stinkt dat de geur tot in de uithoeken van het land te ruiken is.[25] [26] En het stikt er van de slijmerige en glibberige wormen.

Groen Links, de stinkende politieke strontkar van de Tweede Kamer. Met Klavertje twee op de bok. En naast hem Attje Anderhalf. Samen Klaattje twee-driekwart.

Groen en rood geeft bruin. Het bruin van het linksdraaiende fascisme.

Stront aan de knikker dus.

 

 

[1] Tjeerd de Groot; Twitter, 16 februari 2023. https://twitter.com/TjeerdD66/status/1626250976544915456
[2] De Nationale Pruttelaar; Twitter, 23 januari 2023. https://twitter.com/Percolator_HNJ/status/1617511597710184448
[3] On Bullshit. Harry G. Frankfurt; Princeton University Press, 2005.
[4] Voor een korte samenvatting, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/On_Bullshit
[5] Bullshit Jobs. David Graeber; Simon & Schuster, 2018.
[6] Voor een korte samenvatting, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs
[7] Jesse Klaver was geen stapelaar. Ronald Buijt; BNN VARA, 16 mei 2014. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/jesse-klaver-was-geen-stapelaar
[8] ‘Levensverhaal Jesse Klaver in Roosendaal is aangedikt’, politicus ontkent. BN De Stem, 18 februari 2017.
[9] https://www.facebook.com/watch/?v=872444480242324
[10] Did Justin Trudeau need the Emergencies Act to stop the ‘Freedom Convoy’? The top questions the judge will address within days. Toronto Star; February 14, 2023. https://archive.is/yuAmI
[11] Reality Honks Back. About those truckers… The Upheaval; February 2016, 2022. https://theupheaval.substack.com/p/reality-honks-back
[12] Jesse Klaver wil PVV en FvD uitsluiten van vertrouwelijke informatie vanwege Rusland-standpunten. You Tube, 22 februari 2022. https://www.youtube.com/watch?v=DITp9E7wf_k
[13] John Mearsheimer on why the West is principally responsible for the Ukrainian crisis. The Economist; March 19th 2022. https://archive.is/L0b2R
[14] Did Putin’s 2007 Munich Speech Predict the Ukraine Crisis? The National Interest; January 24, 2022. https://nationalinterest.org/feature/did-putin%E2%80%99s-2007-munich-speech-predict-ukraine-crisis-199845.
[15] Jesse Klaver waarschuwt voor staatsgevaarlijke FvD: ‘Dit eindigt in geweld’. BNN VARA; 7 januari 2020. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/jesse-klaver-waarschuwt-voor-staatsgevaarlijke-fvd-dit-eindigt-in-geweld
[16] Jesse Klaver: Forum plaatst zich buiten onze rechtsstaat. BNN VARA, 16 januari 2022. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/jesse-klaver-forum-plaatst-zich-buiten-zich-buiten-onze-rechtsstaat
[17] De man achter Jesse Klavers onemanshow. NRC, 8 maart 2017.
[18] Duyvendak brak in, terroriseerde en speelde op de man. NRC, 14 augustus 2008.
[19] Duyvendak treedt af als Kamerlid. Trouw, 14 augustus 2008.
[20] Kamerfractie PvdA steunt goudgerande loonsverhoging van Timmermans. De Telegraaf, 17 november 2022.
[21] Minimumloon met 10,15% omhoog. Rijksoverheid; 23 september 2022. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09/23/minimumloon-in-een-keer-met-1015-omhoog
[22] We zijn schuldig door te bestaan. Leon de Winter; De Telegraaf, 20 december 2022.
[23] Burger krijgt peperdure klimaatrekening gepresenteerd. De Telegraaf, 15 juli 2021.
[24] Ophef om filmpje Klaver over stikstofadvies: ‘Strik eromheen voordat boeren echt zien wat erin staat’. De Telegraaf, 5 oktober 2022.
[25] Veruit de grootste bedreiging voor vrijheid van meningsuiting is D66. Ronald Plasterk; De Telegraaf, 19 januari 2023.
[26] Links gekaapt door hypocriete elite. Ronald Plasterk; De Telegraaf, 18 november 2022.